social icons

search

more from the blog

|| Lifestyle ✿ 15 dingen waardoor kleding beschadigd.

Hoi! Misschien onbewust, maar dagelijks beschadig jij je eigen kleding. Vandaag heb ik 15 dingen op een rij gezet, zodat je dit in het vervolg niet meer fout doet. Vroeger deed je moeder alles nog in je kast, maar er komt een leeftijd waarop je zelf alles moet doen. Daarom deze keer vijftien simpele lifehacks, om je kleding, tassen, bikini's en rokjes langer mooi te laten blijven.
tumblr fashion style ZhvuUDeh
Zachte hangers gebruiken
Het soort kledinghanger dat je gebruikt, kan veel verschil maken. Hangers waar stof opzit en een beetje body hebben, zijn veel beter dan die dunne, ijzeren hangers. Ze kunnen meer gewicht aan, buigen niet zo snel door en je krijgt geen rare vormen in je kleding.

Truien/cardigans niet ophangen als shirt
Door het gewicht van de trui, gaat hij uitzakken als hij in de kast hangt. Net als dat je dikke, wollen vesten of truien beter liggend kunt laten drogen. Zo zakken ze niet uit model en blijft de vorm er goed in zitten.

Leren broeken/rokjes hangen, niet vouwen
Er komen anders allemaal kreukels in en die zijn heel moeilijk uit het leer te krijgen. Je mag het namelijk niet strijken of stomen. Hang je rok of broek aan een kledinghanger met van die clips. Zorg wel dat er iets tussen de clips en het leer zit, zo beschadig je het leer niet.

Uit de stomerij-zak halen
Als je al naar de stomerij gaat, ben je misschien te lui om net gestoomde kleding uit de zak te halen, dus berg je het maar met zak en al op in de kast? Niet doen! Stof moet kunnen ademen en vieze geurtjes en vochtigheid worden vastgehouden door de zak. Straks kunnen ze gelijk weer terug naar de stomerij, das geen pretje.
Knopen en ritsen dicht en binnenstebuiten
Haakjes, risten en knopen kunnen je andere kleding in de wasmachine en de machine zelf heel erg beschadigen. Gaten in je kleding en haken in de trommel van de machine zijn bijna niet meer te maken. Probeer dit daarom zo veel mogelijk te voorkomen door knopen en ritsen dicht te doen en alles binnenstebuiten te wassen. Door dat laatste blijven je spijkerbroeken ook langer mooi.

swag, girl, red lips, hair, fashion

Hangers uitelkaar ophangen met tussenruimte
Komt je gestreken kleding alsnog gekreukt uit de kast? Dat is omdat de hangers te dicht op elkaar zitten. Houd er ongeveer een centimeter afstand tussen. Dan zit je kleding ook niet zo raar tegen elkaar aangedrukt.

Niet te vaak naar de stomerij
De stof kan er namelijk slapper van worden. Ook zit er een verschil tussen ‘dry-clean’ en ‘dry-clean only’. Bij de laatste kun je het kledingstuk beter wel naar de stomerij brengen. In het geval van de eerste kun je het makkelijk zelf wassen – met de hand of in een (hele) fijne was – en dan moet je het liggend laten drogen.
Fijne was niet in de droger
De warmte van de droger verpest het elastiek uit fijne was, zoals bijvoorbeeld je beha, waardoor hij op een gegeven moment te uitgelubberd is. Hang je beha te drogen door het middenstuk (tussen de cups) over de waslijn te hangen. Niet aan de schouderbandjes of brede band, die rekken daardoor uit.
 
 
Berg je beha’s netjes op
Leg ze net als in veel lingeriezaken, met de cups in elkaar, allemaal in een rijtje. Hierdoor houden de cups namelijk ook beter hun vorm en gaat het niet heel raar zitten.

Je niet gebruikte tassen niet ophangen
Je hebt van die periodes dat je telkens die ene tas pakt en de rest een beetje stof ligt te happen. In plaats van ze aan het hengsel op te hangen, kun je ze beter netjes naast elkaar neerzetten. Dan rekt de band ook niet uit. Dus als je nog wat ruimte in de kast hebt, bijvoorbeeld naast je netjes gesorteerde hakken, zet je tassen er dan bij. Om ervoor te zorgen dat ze hun vorm goed behouden, zou je eventueel oude shirts op kunnen rollen en als een soort stuffing in de tassen kunnen doen, net als in de winkels.

Teen fashion tumblr

Bikini’s rollend uitwringen
Je kent het wel. Net lekker gezwommen en nu de bikini snel even uitwringen, ik geef toe, ik doe dat zelf ook altijd. Wat is nou makkelijker dan de uiteinden te pakken, een paar keer te draaien en al het water er uit te laten lopen? Niet doen! Je bikini verliest daardoor veel eerder zijn vorm, omdat je het elastiek (wat door heel de bikini zit) beschadigt en uitrekt. Nu weet je ook waarom je altijd van die flubberbroekjes hebt. Leg gewoon even een handdoek op de grond, leg daarop je bikini en rol de handdoek op. Thuis kun jij je bikini het beste liggend laten drogen.

Niet in de wasmachine
Je wil die smerige chloorlucht uit je bikini, dus dan maar even de wasmachine in. Niet doen! Doe even snel een handwasje. De kleur van de bikini zal veel minder snel vervagen en er komen geen pluisjes op. Kleuren van bikini's worden al snel minder, en dan ziet de bikini er al een stuk lelijker uit, niet doen! Zonde van je dure bikini.
Sportkleding eerst laten drogen
Niet gelijk je sportkleding in de wasmand gooien, maar eerst even op laten drogen. Anders gaat de hele wasmand ernaar ruiken, en lijkt me heel vies, en zonde van de rest uit de wasmand.

Je gooit al je schoenen in een hoekje van de kamer
Je schoenen blijven veel langer mooi, en in de goede vorm, als je ze netjes opbergt. Het mooiste is op een schoenenrek of planken in je kast, als je nog ruimte over hebt. Zo houd je overzicht in wat je hebt en wat je nou eigenlijk echt draagt en wat niet.

Berg je sieraden op in bakjes
Heb je ook alles op een hangertje hangen? Dan hoop ik dat je elke keer genoeg tijd hebt om alles uit elkaar te halen. Het is veel makkelijker en overzichtelijker als je alles in bakjes hebt liggen. Toevallig nog een ijsklontjesbakje of muffinblik liggen? Perfect!

Liefs, Nienke.

Reacties

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Na goedkeuring komt de comment online.

Profile Photo

Nienke Hilbrands

Welcome

Hi! Je bent zojuist op niennthings.nl beland. Mijn online plekje over alles wat mijn creativiteit op dat moment prikkelt. Vaak is dit in de trant van lifestyle, beauty of gedachtespinsels. Zo nu en dan een scheutje food en fashion er bij en een flinke dosis persoonlijke input. Elke week nieuwe artikelen online.

Follow me on Instagram @nienkehilbrands