social icons

search

more from the blog

Beauty Talk: declutteren + tips


Ik ben al een tijdje aan het declutteren, dit betekent allerlei beautyproducten aan het opmaken. Ik ben een echte hoarder, als ik een merk of productlijn eenmaal super fijn vind wil ik er eigenlijk allerlei producten van hebben. Ik heb gewoon zo onwijs veel en besloot ik om voor het einde van het jaar een hele boel op te ruimen en op te maken. Hierdoor kwam ik in een decluttersessie en ik deel graag mijn tips om op te ruimen. Of je nou aan de slag gaat in je huis of net zoals ik met beautyproducten, je precies weet waar je aan begint en hoe dit het beste kan. Let's stay at home, het is slim om even de tijd te nemen voor een fanatieke opruimsessie.

Decluttering. Heerlijk zo'n woord! Je handen gaan ervan jeuken. Het Engelse woord 'clutter' betekent 'rommel' en 'decluttering' is zoiets als: je huis van alle rommel ontdoen. Vergelijk het met 'detoxing' van je lichaam. Uiteindelijk voel je rust en jezelf opgeruimd in je hoofd. Je kunt al je bezittingen declutteren en alles omgooien, je hele kledingkast uitzoeken en alles een nieuw plekje geven. Maar ik ging dit keer alleen met beautyproducten aan de slag.

Declutteren, hoe wat waar?
Ik keek er al een hele tijd tegenaan, mijn laatjes en kasten puilen serieus uit met allerlei producten. Ik had zeker 35 liter aan body lotion/butters, minimaal 40 douchegel flessen, zo'n 25 shampoo's en sowieso 12 gezichtsmaskertubes en dan nog maar te zwijgen over gezichtsmaskertjes in zakjes. De producten zijn van echt allerlei merken, terwijl ik de laatste tijd liever maar een paar verschillende merken gebruik en dan hele lijnen tegelijkertijd gebruik. Ik gebruik nu alleen nog maar bepaalde merken, zo ben ik echt een Lushie geworden, en vind ik de producten van The Body Shop, Treaclemoon, Rituals en Treets erg fijn. Zo heb ik bepaald dat ik in het vervolg alleen maar body butters en scrubs van The Body Shop ga gebruiken en body lotions van Lush en Rituals. De butters van The Body Shop zijn echt groot favoriet, inmiddels heb ik zo'n twintig potten staan, ik vind ze stuk voor stuk erg lekker ruiken en fijn in gebruik. In de sales sla ik altijd enorm toe. De lotions van Rituals ruiken vaak erg lekker, vooral de LE's. Mijn gezichtsverzorgingsroutine bestaat alleen nog maar uit Lush producten, mijn huid reageert hier echt enorm goed op! Hetzelfde geldt voor haarverzorging, de shampoo bars en solids doen het erg goed, precies wat ik zocht/zoek in shampoo en haarverzorging. Bath bombs en bubble bars natuurlijk gewoon van Lush. Maar ik ben totaal niet picky als het om douchegel of parfums. Daarbij gebruik ik gewoon wat ik lekker vind ruiken en wat ik dan toevallig in huis heb of een goede deal op is.

Het gaat me hierbij trouwens helemaal niet om de prijzen van producten. Je moet het zien als de Kon-Mari manier, wat maakt me gelukkig en wat niet? Wat voor mij fijn werkt heeft niks met de prijs te maken. Ik heb bijvoorbeeld nog een flinke voorraad staan aan Balea producten, het goedkoopste merk ooit maar heeft wel echt hele goede kwalitatieve producten. Doordat ik veel beautyproducten ontvang om te reviewen raak ik soms het overzicht een beetje kwijt, ik had onwijs veel producten en wist niet helemaal hoe ik alles weer een beetje georganiseerd kreeg. Uiteindelijk had ik zoveel aan producten dat ik een voorraad had voor ongeveer 5 personen in plaats van één. Ik had 6 helmer lades propvol met producten, en daarnaast ook nog twee grote planken. Ik heb heel veel weggegeven of opgemaakt maar niks weggegooid. Het was een erg fijn proces om mee te beginnen, en inmiddels kan ik wel zeggen dat ik erg ver ben. De afgelopen maand zijn er zo'n 40 lege verpakkingen weggegooid. Ik kan wel zeggen dat ik hier enorm opgelucht en blij over ben, sommige producten waren echte favorieten maar hadden gewoon niet meer een lange houdbaarheid, andere vond ik gewoon wat minder in gebruik. Maar goed, favorieten kun je natuurlijk opnieuw kopen! Ik maak ruimte voor producten die ik echt graag wil proberen en probeer weer orde in mijn stash te creëren. Helemaal omdat het bijna het einde van het jaar is, leek het me een fijn idee om in 2018 met allemaal nieuwe(re) producten te beginnen.

De beste decluttertips
1) Maak een lange-termijn-plan. Plan je declutteringsessies en houd je daar dan ook echt aan
Het zal je nooit lukken om je huis in één keer van alle onnodige spullen te ontdoen. Maak daarom een tijdsplan. Je kunt bijvoorbeeld voor jezelf vaststellen dat je elke dag 30 minuten aan decluttering besteedt. Of dat je er drie keer per week 1 uur mee bezig zal zijn. Of 15 minuten per dag.

2) Deel je decluttering-sessies goed in
Niet alleen de tijd die je aan decluttering besteedt, moet goed worden gepland, ook de manier van aanpak moet worden georganiseerd. Werk kast per kast en houd daarbij een bepaalde volgorde aan. Dit geeft rust en niet meteen super druk.

3) Maak een plan van afvoer en verwerking
Het uitsorteeren van je spullen is al niet gemakkelijk, maar vaak vormen de afvoer en verwerking de grootste struikelblokken in het decluttering-proces. Maak ook hiervoor een plan. Zet dingen die voor jou geen toegevoegde waarde meer hebben maar die dat wel voor anderen kunnen hebben op internet te koop. Gooi oude kleding in de daarvoor bestemde recylce-containers op straat en breng andere spullen naar de weggeefwinkel of doe ze cadeau aan mensen in je naaste omgeving. Wat je niet moet doen is je rommel op zolder of in een kast opslaan. Zo verplaats je eigenlijk alleen maar het probleem.

4) Beloon jezelf niet met onwijs veel nieuwe aanwinsten + denk na
Denk drie keer voordat je iets koopt of iets mee naar huis neemt. Je bent bezig met opruimen. Werk jezelf niet tegen door alleen maar meer troep naar binnen te halen. Dit kan lastig zijn, veel prijsjes en sales zijn natuurlijk te verleidelijk maar het is niet altijd nodig om iets te kopen. Koop niet om het kopen. Maak goede keuzes, iets wat nog weken in de winkel gaat hangen hoeft niet perse direct mee naar huis. Je kunt namelijk prima nog even wachten met iets te kopen en er goed over na denken. Kijk, bij limited editions zou ik direct toeslaan omdat het super snel weer weg is. Maar denk er dan alsnog over na.

5) Sorteer binnenkomende spullen goed uit
Onvermijdelijk komen er nieuwe dingen je huis binnen. Sorteer deze dingen onmiddellijk uit en doe de dingen die je niet nodig hebt direct weg, dit voorkomt hopen en bergen met folders, bonnetjes, enz. Na een leuke shopsessie kun je het beste items meteen gaan gebruiken, haal de kaartjes eruit, stop ze zo nodig in de wasmachine en trek alles meteen aan. Dit voorkomt het-alles-hangt-ongedragen-in-de-kast-probleem.

6) Hanteer de één-in-twee-uit regel
Om naast je regelmatige declutteringsessies ook een soort geleidelijk declutteringsproces in stand te houden, kun je de één-in-twee-uit regel hanteren. Voor elk ding dat je het huis binnenbrengt, moet je er twee wegdoen. Mocht je een serieus shopprobleem hebben en dit helemaal niet zien zitten, kun je ook rustig aan beginnen met de één-in-één-uit regel. Voor elk ding dat je aanschaft moet ook iets weg.

7) Maak een 1-jaar-doos
Het is nogal heftig en het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dit met al je spullen doet, omdat het nogal een storage-problem kan veroorzaken. Maar lukt het je echt niet om afscheid te nemen van bepaalde dingen, stop ze dan bij elkaar in een doos en pas het 1-jaar-criterium toe. Schrijf de datum van inpakken op de doos en zet 'm voor een jaartje weg. Heb je 'm binnen 1 jaar niet open gemaakt om er spullen uit te pakken, neem er dan afscheid van.

8) Ruil of speel voor kerstman voor je vriendinnen 
Zonde om al die mooie dingen die je niet meer gebruikt weg te doen en wil je graag dat ze in goede handen terecht komen? Organiseer een swap party met je vriendinnen. Iedereen brengt haar eigen declutterslachtoffers in en iedereen neemt daaruit wat ze wil hebben. Maar je kunt natuurlijk ook altijd je spullen droppen bij een kringloopwinkel of goed doel.

9) Wees niet te materialistisch
Je dosis zelfverzekerdheid en eigenwaarde zijn niet afhankelijk van wat je hebt maar van wat, wie en hoe je bent. Vertrouw op jezelf, niet op je spullen. Uiteindelijk zijn al je spullen heel erg leuk, maar is het niet je leven. Wees er niet te gehecht aan.

10) Probeer eens op te ruimen per categorie, en niet per plaats. 
Vaak heb je de neiging om ruimtes één voor één aan te pakken: de slaapkamer, de woonkamer, et cetera. Doe het eens een keertje anders: neem je voor om – zeg – de helft van al je glazen en bekers weg te doen. Verzamel ze allemaal, zet ze bij elkaar, en beslis dan welke je weg doet. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen dat je 15 markerstiften hebt of 481 boeken in je boekenkast hebt staan.

Declutter jij wel eens?

Reacties

Profile Photo

Nienke Hilbrands

Welcome

Hi! Je bent zojuist op niennthings.nl beland. Mijn online plekje over alles wat mijn creativiteit op dat moment prikkelt. Vaak is dit in de trant van lifestyle, beauty of gedachtespinsels. Zo nu en dan een scheutje food en fashion er bij en een flinke dosis persoonlijke input. Elke week nieuwe artikelen online.

Follow me on Instagram @nienkehilbrands